Wspieramy młodych inżynierów: Formula Student Poland

Fundacja Inter Cars Partnerem Formula Student Poland

Z dumą informujemy, że zostaliśmy partnerem pierwszej polskiej edycji Formula Student Poland – prestiżowych zawodów inżynieryjnych dla studentów z całego świata organizowanych na torze Autodrom Słomczyn.

Formula Student Poland to wyjątkowa okazja dla młodych pasjonatów motoryzacji, aby zaprezentować swoje umiejętności i kreatywność w projektowaniu i budowaniu bolidów wyścigowych. W tegorocznej edycji wzięło udział 10 zespołów, z których aż 9 reprezentowało Polskę, a 1 przyjechał do Słomczyna z Francji.

Rywalizacja, edukacja i networking

Zespoły będą rywalizować ze sobą w różnych konkurencjach, które mają na celu sprawdzić jakość i wydajność ich pojazdów. Konkurencje dynamiczne obejmują test przyspieszenia, stateczności (Skid Pad), Autocross (sprint kwalifikacyjny) i wyścig główny Endurance.

Konkurencje statyczne polegają na prezentacji projektów przed panelem ekspertów z przemysłu motoryzacyjnego i świata motorsportu, którzy ocenią ich techniczne aspekty, koszty, plany biznesowe i zrównoważony rozwój.

Zawody Formuła Student to nie tylko sportowa rywalizacja, ale także platforma edukacyjna i networkingowa, która łączy młodych inżynierów z doświadczonymi specjalistami i potencjalnymi pracodawcami. To także szansa na wymianę doświadczeń i wiedzy między uczestnikami.

Wsparcie dla młodych inżynierów

Fundacja Inter Cars jako partner Formula Student Poland aktywnie wspiera rozwój młodych talentów i promuje innowacyjność w branży motoryzacyjnej. Fundacja oferuje wsparcie finansowe, merytoryczne i logistyczne dla zespołów studenckich, które biorą udział w zawodach.

Zapraszamy wszystkich miłośników motoryzacji i inżynierii do śledzenia przebiegu zawodów Formula Student Poland.