Jesteśmy partnerem drugiej edycji Formula Student Poland

Już po raz drugi mieliśmy przyjemność pełnić funkcję Partnera zawodów Formula Student Poland!
Na Autodrom w Słomczynie przyjechało kilkanaście zespołów studenckich z całej Europy, które zbudowały autorskie bolidy wyścigowe zgodnie z rygorystycznym, międzynarodowym regulaminem technicznym. Wszystko po to, aby rywalizować o miano najlepszych w dwóch głównych kategoriach: EV (pojazdy elektryczne) oraz CV (pojazdy spalinowe).
Wśród drużyn pojawił się Proton Dynamic- zespół studentów Politechniki Warszawskiej, których również wspieramy!
Każdy bolid został poddany dokładnemu sprawdzeniu, a nieraz rozebraniu niemal na części pierwsze oraz przeszedł rozmaite testy, aby potwierdzić poprawność rozwiązań elektronicznych i mechanicznych. Zaliczenie tych konkurencji pozwalało drużynie przejść do najciekawszego etapu – zmagań na torze w testach przyspieszenia (Acceleration), stateczności (Skid Pad), sprintu (Autocross) i głównego wyścigu (Endurance).
Na miejscu pracował szereg wolontariuszy, których skład zasiliło dwóch laureatów drugiej edycji programu Akcelerator.
Zmagania na torze dobiegły końca, ale przeżyte na miejscu emocje jeszcze długo pozostaną w naszych sercach. Dziękujemy Fundacji Formula Student Poland za zarażanie pasją do motorsportu wśród studentów w naszym kraju! Cieszymy się, że razem możemy wspierać młodych, uzdolnionych i pełnych pasji do motoryzacji ludzi.
Fot. Karol Rubeńczyk